• Telefon: +90 342 317 19 00

GAÜN FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜNÜN TÜBİTAK BİDEB PROJE BAŞARISI

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2244 Sanayi Doktora Programı” kapsamında Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ile Süper Film Ambalaj Sanayi Ticaret A.Ş.’nin birlikte başvuru yaptığı “Gıdanın Raf Ömrünü Uzatan Yenilikçi Ambalaj Malzeme ve Sistemlerinin Geliştirilerek Raf Ömrü Belirleme ve İzlemede Yapay Zeka Tabanlı Yenilikçi Teknolojilerin Kullanılması” başlıklı proje 2023 Yılı 2. Döneminde desteklenmeye hak kazanmıştır.

Bu projede farklı gıdalar için uygun ambalaj malzemeleri ve sistemlerini geliştirilebilen, bu malzeme ve sistemlerle paketlenmiş gıdaların raf ömrünü belirleyebilen ve izleme süreçlerinde, sensör ve görüntü tabanlı yapay zeka teknolojilerini kullanabilen doktoralı araştırmacılar yetiştirilecektir.

Ülkemizin köklü üniversitelerinden Gaziantep Üniversitesi ile Gıda ambalaj sektöründe öncü firmalardan Süper Film A.Ş. arasında, projeyi kurumsal olarak yönetecek olan Fen Bilimleri Enstitüsü aracılığıyla lisansüstü çalışmalarda işbirliği için önemli bir adım atılmıştır. Ar-Ge merkezine sahip olan Süper Film A.Ş., TÜBİTAK 2244 projesi ile ihtiyaç duyduğu yetkinlik alanlarında üniversite-sanayi işbirliği ile yetişmiş doktoralı Ar-Ge personelini istihdam edecektir. Ayrıca proje ile Üniversite-Sanayi işbirliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda önemli kazanımlar elde edilecektir.

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mine MENEKŞE YILMAZ’ın yürütücüsü olarak yer aldığı projede Gıda Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Kimya ihtisas alanlarında sanayi-doktora tez çalışmaları yürütülecektir. Prof. Dr. Çiğdem AYKAÇ, Doç. Dr. Tolgay KARA, Prof. Dr. Hüseyin BOZKURT, Prof. Dr. Ayşegül İYİDOĞAN ve Prof. Dr. Hidayet MAZI projede akademik danışman olarak yer almaktadır. Proje kapsamında 3 farklı ihtisas alanında 5 doktora bursiyerine destek verilecek olup doktora sonrasında firmada istihdamları sağlanacaktır. Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü projede doktora tezlerinin koordinasyonu, takibi ve diğer akademik işlemlerle ilgili kurumsal olarak görev alacaktır.

 

https://habermerkezi.gantep.edu.tr/?p=71511